Kovász készítés - 8. nap

A kovász készítés 8 napig tart, és minden egyes napról készítettem egy videót. Ez a nyolcadik nap teendőit mutaja be, mára készült el a kovász.
Eből a videóból megtudhatod, ha ma sütni szeretnél, mit kell még csinálnod a kovásszal. Azt is megtudhatod, ha a nyolcadik napon nem akarsz még kenyeret sütni, mit kell tenned.
Kenyérsütésre fel!
A kovász készítés napokra lebontva itt tekinthető meg:
Kovász készítés - 1. nap: bit.ly/39nid2y
Kovász készítés - 2. nap: bit.ly/2HjhEuA
Kovász készítés - 3. nap: bit.ly/2HgrA8b
Kovász készítés - 4. nap: bit.ly/2SJXPlp
Kovász készítés - 5. nap: bit.ly/37u2cXa
Kovász készítés - 6. nap: bit.ly/2HoXJue
Kovász készítés - 7. nap: bit.ly/321YjYp
Kovász készítés - 8. nap: bit.ly/2SXQuz1

Ha élőben is érdekel a kovász készítés, várlak a kovász készítő workshopomra:
portobellochef.hu/kovasz-keszito-workshop.html

Ha kovászos kenyeret szeretnél sütni, gyere el a kovászos kenyérsütő tanfolyamomra:
portobellochef.hu/kovaszos-kenyersuto-tanfolyam.html
Friss cikkek, aktualitások az instagramon itt:
portobelloniki

Inspirációk a főzéshez a Facebookon itt:
hu-hu. portobellochef/

Iratkozz fel a HUproject csatornámra:
bit.ly/2SAehWC

Letöltés

Megtekintés
18,358

Megjegyzés

 • Az általad készitett kovász (100g kovász+100g liszt +80g viz) , miután megkelt, mekkora mennyiségű kenyérhez elég? Tehát mennyi lisztet kell adnom hozzá? 1 kg? fél kg?

  ditkeditke12 órája
  • Szia Ditke! Értem a kérdést. Amikor a kovászt hozzáadod a kenyérhez, nagyon fontos, nehogy belerakd az egészet! Mert ha nem marad semmi, nincs mit eltenni a hűtőbe és a legközelebbi sütéshez újra el kell készítened a kovászt. Az nagyon macerás lenne. Sajos kenyér receptet ritkán osztok meg, de szeretettel várlak a kenyérsütő tanfolyamomra! A részleteket itt találod: portobellochef.hu/kovaszos-kenyersuto-tanfolyam.html

   Nikolett StaudingerNikolett Staudinger11 órája
 • Szia! Mi a teendő a kovásszal abban az esetben ha a 9. napon szeretnék sütni? Kiveszem a hűtőből hagyom a konyhapulton 2-3 órát és utánna csinálom azt vele mintha a 8.nap lenne? Köszönöm Szép napot!

  András NagyAndrás NagyNapja
  • @Nikolett Staudinger Világos!🙂 Köszönöm még egyszer! Szép estét

   András NagyAndrás NagyNapja
  • @András Nagy csak most írtam egy példát. Az a lényeg, hogy amikor méred a lisztet, ez legyen az arány. 100 g liszthez 80 g víz, 150 g liszthez 120 g víz, az aránya a kettőnek 80%. Bocsánat, nem akrtalak összezavarni. Amikor válaszolok egy kommentre, nem nézem meg a videót minden alkalommal, ezért lehet, a példa eltér attól, amit a videóban mondtam. De teljesen jól értetted. Harjá!!!!

   Nikolett StaudingerNikolett StaudingerNapja
  • @Nikolett Staudinger Szia! Köszönöm a gyors választ!☺️ Csak még egy kérdés aztán remélhetőleg mindent érteni fogok 🙂 Tehát, ahhoz, hogy 80%- legyen a kovászom, az 50g kovászhoz vagy a 100g kovászhoz kell hozzáadnom a 100g lisztet + 80g vizet? Mert a videóban 100g kovászhoz adod a 100g lisztet+80g vizet de itt azt irtad, hogy 50g kovászhoz kell adnom 100g lisztet+80g vizet.... Bocsi ha én vagyok az értetlen 😬🙂

   András NagyAndrás NagyNapja
  • Szia! 8. nap reggel bevágod a hűtőbe, kupak rácsavarva. 9. napon reggel kiveszed. Megeteted. Annyi lisztet és vizet adsz hozzá, hogy a teljes mennyiség elegendő legyen a sütéshez, és maradjon kovászod ezen felült is, amit el tudsz tenni a következő sütésig. Amikor kenyeret sütök, én 80%-os kovászt használok. Csak a példa kedvéért, hogy világos legyen, mi az, hogy 80%-os. Ha van 50 g kovászom, akkor ahhoz hozzáadok , 100 g lisztet és 80 g vizet. Vagy van van 100 g kovászom, és hozzáadok 200 g lisztet és 160 g vizet. Nem mérnöki pontossággal lesz 80%-os, értem, hogy van akinek ilyenkor felszalad a szemöldöke. De azért egészen jó lesz. Ha ezt így megetetted, csak helyezd rá a kupakot, és hagyd állni a konyhapulton 2-3 órát legalább, amig a duplájára növekszik, és nagyon bubis lesz. Ha ez nem történik meg vele, a kenyeret sem fogja felfújni. Szóval ha ilyen a kovászod, akkor máris jöhet hozzá a liszt, stb. Az, hogy milyen gyorsan nő a duplájára, függ a kovász erejétől és a konyha hőmérsékletétől. 23 fokban hamarabb a duplájára növekszik, mint 20 fokban, erre számítani kell. Jó sütét kívánok!

   Nikolett StaudingerNikolett StaudingerNapja
 • Hmm....végigcsinálta a 8 napot sztem ma próbáltam velem kenyeret sütni 500g liszthez raktam 150g kovászt és most járó 3 órás pihentetés után többször meg lett hajtogatva de sajnos nagyon pici a cipó nem dolgozik a kovász úgy ahogy kellene....ahogy a tészta méretet elnézem azt is megkockáztatom h egyáltalán nem csinál semmit.....kicsit le vagyok ám törve....🙁

  Róbert LeskuRóbert Lesku5 napja
  • Kedves Róbert, a vége a kommentednek hiányzik, legalább is nem találom, de gondolom azt akartad még leírni, hogy nem kelt meg a kenyered sütés előtt. A kelesztés egyébként legalább 5-6 óra a konyhapulton, vagy legalább 8-10 óra hűtőszekrényben, szóval 3 óra alatt én még nem lennék elkeseredve, és a sútőben is fog még növekedni. De ha úgy látod, hogy a kovász egyáltalán nem dolgozik, az azt jelenti, hogy a kovászod még gyenge. Hamar volt még ez a sütés. Érdekes lenne az is, hogy például etetések után hogy viselkedett? Nagyon megemelkedett, legalább a duplájára? Mert ha nem, akkor például ezen már lehet látni, hogy gyenge, tehát még nem alkalmas a sütésre. További sikres kovász nevelgetést kívánok!

   Nikolett StaudingerNikolett Staudinger2 napja
 • Szia! Egy olyan kérdésem lenne, hogy kisebb mennyiséggel nem lehet kezdeni? pl. 10gramm liszt 10gramm vizzel? Vagy ez teljesen hülyeség? Teljesen kezdő vagyok, most szeretném elkezdeni "nevelgetni' életem első kovászát! Előre is köszönöm a válaszod!

  Melinda JeszenkaMelinda Jeszenka6 napja
  • @Nikolett Staudinger köszönöm szépen a választ! :)

   Melinda JeszenkaMelinda Jeszenka5 napja
  • Kedves Melinda, ha bődületesen sokat sütsz élesztővel, és ezért rengeteg élesztő gomba lakik a konyhádban, lehet rá esély, hogy működik. Amikor 2 teáskanál liszt + 2 teáskanál víz mennyiséggel próbáltam, nekem nem jött össze. A nagyobb mennyiségű liszt azért is jobb, mert magában a lisztben is vannak élesztő gombák. Aztán vagy a lisztből, vagy a levegőből, de valamelyik irányból csak beindul a folyamat. Szerintem próbáld meg ezt a 10 grammos verziót, úgy is látni fogod, működik-e. Ha nem szoktál sütni élesztővel, kovászod sincs (akkor ugye most nem leveleznénk), akkor viszont simán lehet, hogy az 50 gramm liszttel sem lesz elég erős a kovászod 8 nap alatt, és menet közben elpusztul. Lehet, hogy csak a második vagy a harmadik 8 napos kovászod lesz a jó. Minden azon múlik, mennyire sok az élesztő gomba a konyhád levegőjében. Hajrá!

   Nikolett StaudingerNikolett Staudinger5 napja
 • Csak azt nem értem, hogy minek villog a csaj valami angol feliratú lisztes zacskóval..Ettől menőbb vagy mi?

  Csaba VaradyCsaba Varady10 napja
  • Ha mondjuk Nagyi Titka lisztet használok akkor a kész kenyerem csak a 2/3-a lesz, mintha Sazbó Malom lisztet vagy Wessex lisztet használnék. Ritkán jutok Szabó Malom liszthez, úgyhogy Wessex lisztet használok, mert azt mndig tudok venni. Fontos, hogy ha már 8 órát foglalkozok egy vekni kenyérrel, akkor ne egy kis vakarcsot szedjek ki a sütőből, hanem egy szép, levegős szerkezetű kenyeret. Használj olyan lisztet, amihez kedved van, amit könnyen be tudsz szerezni, amivel elégedett vagy. Én ezzel vagyok elégedett, nem villogásnak szántam. Sokféle liszt van, és mindenkinek más válik be. Köszönöm, hogy megnézted a videót! Köszönöm a hozzászólást!

   Nikolett StaudingerNikolett Staudinger8 napja
 • Mi történt a többi kovásszal? Az elején 50 + 50 gr, aután lett 100 + 100 gr. Ebből kivettem 50 gr-ot. A maradék 150 gr-al mi lett?

  Rudolf LehőczRudolf Lehőcz13 napja
  • macska megeszi:D

   Lics NorgiLics Norgi3 napja
  • @Johan Gibrok Ha az anyakovászt hűtőben tartod, akkor ritkábban kell etetni, kisebb a „veszteség”

   tom szirtom szir6 napja
  • akkor lehet hogy nem csinálok kovászt.Én is ennek tudatában gondolkoztam,de ha ki kell dobni akkor az költséges.

   Johan GibrokJohan Gibrok7 napja
  • Kedves Rudolf, a maradék 150 grammot kidobod. Illetve, ha nem akarod kidobni rengeteg tipp érkezik kommentben, hogy mit lehet vele kezdeni. Van aki galuska tésztának használja, van aki pizzába teszi. Olyat is hallottam, hogy olajban kisüti chipsnek, és akkor levesbetét. Van aki tojást, tejet, szódavizet és cukrot ad hozzá, és palacsinta tészta lesz belőle. Van erről egy vidóm is, hogy miért szoktam eldobni a kovászt. Az élesztőgombák már elfogyasztották belőle, ami kellett nekik. De ha ez pazarlás, akkor kreatívan fel lehet használni, ahogy fentebb írtam. huproject.info/it/video/obBpnbeapYeslGw

   Nikolett StaudingerNikolett Staudinger13 napja
 • Szia. A hűtőbe teszem a kovászt és nem használom egyenlőre fel! Akkor hogy etetem, milyen mennyiségel! Ne haragudj de nagyon kezdő vagyok!

  Katalin PorcsalmyKatalin Porcsalmy22 napja
  • @Katalin Porcsalmy nagyon szívesen! 🙃😊🙃😊

   Nikolett StaudingerNikolett Staudinger22 napja
  • Nikolett Staudinger köszönöm szépen!💕

   Katalin PorcsalmyKatalin Porcsalmy22 napja
  • Szia! Ha nem használod fel a kovászt, 2-3 naponta meg kell etetni. Ez azt jelenti, hogy 2-3 naponta kiveszed a hűtőből, ki veszel belőle 50 grammot egy tiszta befőttesüvegbe. A többi kovász maradékot eldobod. Azért dobod el, mert az élesztő gombák már elfogyasztották belőle a szénhidrátot, úgyhogy nincs már benne semmi értékes. Amit ki vettél a tiszta befőttesüvegbe, ahhoz keverj hozzá 50 g BL80 lisztet (fehér kenyérliszt), és 50 g vagy fél dl vizet. Csapvíz szerintem teljesen jó, de ha akarod szénsavmentes ásványvíz is lehet. Ösdzekevered, ráhelyezed a kupakot. Hagyod állni a konyhapulton 2-3 órát. Ennyi idő alatt a kovászod szépen meg fog emelkedni az üvegben. Rácsavarod a kupakot, és visszateszed a hűtőbe. Ezt az etetést azért kell csinálni, mert a kovász él. Ha háziállatod van, azt is eteted!!! 2-3 nap alatt elfogyasztja a szénhidrátot, amit adtál neki, ezért kell az etetést rendszeresen ismételni. Jó lenne hetente egyszer etetni, de nagyon legyengült. Van, aki szétken egy adag kovászt sütőpapírra, és hagyja megszáradni. Mikor sütni akar vele, akkor vízbe áztatja. De ezt még nem próbáltam ki. Tervben van, és lesz róla videó is. Egyelőre én is etetem a sajátomat. Hajrá, hajrá!

   Nikolett StaudingerNikolett Staudinger22 napja
 • Szia, én a 6. napnál tartok, tehát péntek lesz a 8. nap. Szombaton szeretnék kenyeret sütni, akkor lesz időm rá. A kérdésem az, hogy 8. nap reggel még megetethetem-e, és este csinálnám meg belőle a kenyérhez szükséges kovászt, illetve be is dagasztanám este, mert állítólag jó a tésztának, ha egy éjszakát pihen a hűtőben. Szerinted jó lenne így, vagy tegyem be a hűtőbe péntek reggel, és csak szombaton, sütés előtt vegyem ki? Köszi előre is! :)

  vinczezita76vinczezita7624 napja
  • @Nikolett Staudinger Nagyon szépen köszönöm!❤️

   vinczezita76vinczezita7623 napja
  • Kedves Zita! Pont úgy van minden, ahogy leírtad. Ha péntek reggel van a 8. nap, tedd be a hűtőbe. Kupakot is csavard rá. Szombaton, mondjuk ha este 8-kor akarod begyúrni a kenyeret, akkor délután 5-6-ra etesd meg, és 8-ig hagyd állni a pulton. Mire hozzá adod a kenyérhez, akkor lesz a legaktívabb fázisában a kovászod, szuper lesz a hatékonysága a kekesztés során. Azért írtam, hogy 17-18 óra legyen a meg etetés ideje, mert függ a konyha hőmérsékletétől, hogy mikor lesz a csúcson a kovász. 21 fokos konyhában hosszabb idő kell neki, mint 23 fokosban. Ebből ered a különbség. Jó sütést kívánok!!!

   Nikolett StaudingerNikolett Staudinger23 napja
 • Szia! Végignéztem a videókat, és olyan jól hangzik minden. Én már a 2. kovászomat dobtam ki, mert a 4. napon megállt a fejlődésben. Az első 3 napban szépen elindult a buborékképződés, aztán utána semmi.... Sok sok videót megnéztem már ezzel kapcsolatban, de arra jutottam, hogy a liszttel van a gond. Nagyi Titka Tönköly fehér liszttel próbáltam legelőször, aztán Nagyi Titka Tönköly teljeskiőrlésű és sima keverékével. Egyik sem működött sajna. Most vettem Nagyi Titka BL80-as kenyérlisztet, és szeretnék még rozslisztet is, és azzal kipróbálni. Szerinted is a liszt lehetett a gond? Köszi előre is a segítségedet! :)

  bonizsuzsibonizsuzsiHónapja
  • @bonizsuzsi hajrá, hajrá!

   Nikolett StaudingerNikolett Staudinger25 napja
  • @Nikolett Staudinger Nagyon szépen köszönöm a tanácsot! Éppen tegnap előtt este kezdtem újra csak kizárólag BL80-as liszttel. :) Remélem sikerül. Egyébként rengeteget sütünk főzünk itthon. Szerintem nem a bacik hiánya okozhatja. Inkább lehet túl hamar feladtam. Most meglátjuk ;) Köszi mégegyszer!

   bonizsuzsibonizsuzsi28 napja
  • Szia, szerintem a Nagyi Titka fehérkenyér liszt jó lesz. Az első videóban ajánlottam is. Ha nem is olyan jól működik a kovász, akkor is csináld végig a 8 napot, majd dobd el a kovászt. Mosd el az üveget, amiben csináltad (meleg vízzel, jó alaposan, mosogató szer nem kell), és ebben az üvegben kezd el újra a kovász készítést a legelejéről. A kovászban a levegőben és a lisztben szabadon megtalálható élesztő gombák szaporodnak el. Biztosan azért nem indul be a kovászod, mert túl kevés az élesztő gomba nálad. De ha megcsinálod a 8 napot, akkor is, ha nagyon gyenge a kovászod, lesz annyi élesztő gomba, amivel az utána következő kovász már sokkal jobban tud működni. Szerintem nem kell a lisztet variálni. BL 80 liszt és kész. Hajrá!

   Nikolett StaudingerNikolett Staudinger28 napja
 • Szia. Nekem lenne kerdesem.Amikor naponta kiveszek belole 50 grammot,a masik felet ki kell dobni? vagy azt is tudom hasznalni? Vagy amit berakok hutobe, es etetni kell 3-4 naponta,az is azt jelenti hogy kiveszek belole,vagy csak adok hozza? Nem igazan ertem.

  Tarko ZsoltTarko ZsoltHónapja
  • Csak ötlet! Ebböl a kidobott maradékbol lehet nokedlit vagy palacsintatésztát keverni. Természetesen hozzáadagolva még a lisztet tojást sot cukrot

   szgedeszgedeHónapja
  • Még egy dolog, amikor eteted, 2-3 naponta szerintem jobb - akkor is csak 50 grammot etetsz. A többit mindig kidobod. Értem, hogy rossz érzés eldobni a kovászt. De ha nem dobod el, ki fog téged túrni a konyhából. Azért kell etetni a kovászt, mert egy élőlény. A kiindulási az, hogy annyi lisztet adsz hozzá etetéskor, mint amennyi a kovász súlya. Nézzük meg, mi van, ha nem dobsz ki belőle. 8 napos a kovászod. Nem sütsz, csak beteszed a hűtőbe. 2 nap múlva újra meg kell etetni.. Tehát nem dobsz ki belőle, mert ételt nem dobunk ki. Most 15 dkg kovász van az üvegben. Ehhez hozzá fogsz adni 15 dkg lisztet. Meg még 15 dkg vizet is, hogy össze tudd keverni. Elteszed megint a hűtőbe, 2 nap múlva előveszed, mert még kell etetni. Most 45 dkg kovász van a befőttesüvegedben (jó nagy üvegre lesz szükséged!!!), és ma sem dobsz el semmit. Tehát ma hozzá fogsz adni 45 dkg lisztet és 45 dkg vizet. Nem folytatom a számolgatast, mert látszik ennyiből is, hogy igazából ez egy HATALMAS Pazarlás. Ha hajlandó lennél minden etetés él csak 50 g kovászt megetetni, a többit pedig kidobni, akkor minden etetésnél csak 50 g lisztet kell felhasználnod. Ha nem dobsz el a kovászból, egyre több és több lisztet adsz a kovász hoz. Köszönöm szépen a kommentet!

   Nikolett StaudingerNikolett StaudingerHónapja
  • Szia, amit kidobsz, azért dobod ki, hogy ne legyen egyre több és több kovászod. A kovász sorozat 3. részében nagyon részletesen elmagyarazom miért van ez. Felhasználni nem tudod, mert az élesztő gombák már elfogyasztották belőle, ami nekik kellett. Ha van időd, nézd meg a harmadik részt. A leírásban benne van a link.

   Nikolett StaudingerNikolett StaudingerHónapja
 • Azt is meglehet tenni, hogy a hetedik napon az esteli etetésnél nem dobjuk ki a fölösleges kovászt, külön üvegben azt is meg kell etetni. A nyolcadik nap reggelén vékonyan szétkennjük sütőpapírra, és szobahőmérsékleten hagyjuk egészen kiszáradni. Ezután egész apróra összetörjük (pl. mozsárban), s egy befőttes üvegben teljesen lezárva tároljuk. Nagyanyám csinálta így, hogy ha netalán valami nem sikerül, legyen tartalék száraz kovász is a háznál :-) Ha szükség van rá, egyszerüen csak összekeverjük vízzel, <a href="#" class="seekto" data-time="61">1:1</a> arányban. Sőt elég bátor vagyok, s azt állítom, hogy még lefagyasztani is lehet...

  Susi SorglosSusi SorglosHónapja
  • @Susi Sorglos majd írd meg, mi a tapasztalatod! Várom!

   Nikolett StaudingerNikolett StaudingerHónapja
  • @Nikolett Staudinger majd most éppen kipróbálom... ma kezdtem el, kedvet kaptam rá :-)

   Susi SorglosSusi SorglosHónapja
  • Köszönöm. Erről is van egy videóm, csak még nem tettem ki. Szerintem lefagyasztani nem lehet. Az élesztő gombákra a fagyasztás elméletileg úgy hat, hogy elpusztítja őket. De még sosem próbálkoztam fagyasztott kovásszal.

   Nikolett StaudingerNikolett StaudingerHónapja
 • Szia! Szuperek a videók! Szeretnék belevágni.. 24 fokos lakás elég meleg, hogy működjön? Köszönöm!

  Bettina BónaBettina BónaHónapja
  • @Nikolett Staudinger köszönöm szépen!

   Bettina BónaBettina BónaHónapja
  • Szia, a 24 fok bőven jó!!! 21 fokon érzi magát a legjobban az élesztő gomba. Ha melegebb van, az gyorsítani fogja az érést. 24 fokon turbó fokozatban fog működni. Hajrá, hajrá!

   Nikolett StaudingerNikolett StaudingerHónapja
 • Köszönöm! :)

  Emőke SimonEmőke SimonHónapja
  • @Nikolett Staudinger nagyon jól áll. Holnaputánra tervezem, mert akkor lesz pici időm. Köszi mindent!

   Emőke SimonEmőke SimonHónapja
  • És hogy áll a kovászod? Mikorra tervezed a kenyér sütést?

   Nikolett StaudingerNikolett StaudingerHónapja